首頁   討論區目錄   搜尋   會員列表   會員群組   個人資料    會員註冊  登入檢查私人訊息   銀行   相簿   登入   
都城嘉慕の憂鬱 (多圖注意)
文章編號 t#2092

發表新主題   回覆主題    眾言坊 首頁 -> 模型及玩具(G5)
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
魔法先生SuperBus! (#48)

906.99 願子

發表發表於: 星期四 八月 04, 2011 3:42 pm    文章主題: 都城嘉慕の憂鬱 (多圖注意) (p#6467) 引言回覆

(麻帆良市時報記者 / 桜高輕音部記者琴吹 紬報導)
1983 - 1989 年間, 九巴向英國 MCW (Metro-Cammell Weymann) 引入合共 88 輛 Metrobus 9.7m,
全部配上同廠嘅 MK2 "Apollo" 車身, 其中首批 Metrobus 係使用細路線牌箱嘅車頭設計,
同九巴於 1981 年接收嘅首部 12米三軸雙層巴士 -- Super Metrobus 同出一轍,
佢地配上 Gardner 6LXB 引擎, 連接西德 Voith D851 三前速自動波箱驅動後軸,
主要行走市區路線, 亦有喺部份過海路線例如 113 同 606 等行走,
今次主角, 車隊編號 M11 嘅 Metrobus,
正係九巴第一批 Meorobus 9.7m 嘅其中一部,
今日本記者就同麻帆良市市長 Super Bus 去一睹呢架新巴士嘅風采~

證書編號 0143, 全球限量 480 架

正式落地! 九巴 M11, 見參!!

當 M11 遇上鐵車 M80

雖然鐵車 M80 係 Corgi 10 年前嘅作品, 亦不妨來一個對比

當 M11 遇上 M1

九巴都城家族

後話: 記得曾幾何時我亦係一個鐵車主義者,
對樹脂膠車模型始終有一種抗拒感,
原因不外乎只有一個 -- 驚佢容易變形,
雖然當時亦有引入樹脂膠嘅消防車模型, 但係始終冇入巴士模型,
始終價錢高亦係另一個考慮因素,
但係眼見近年來某出樹脂膠巴士模型嘅品牌,
的確有長足嘅改進同誠意, 用心出一款好車,
佢出嘅 Seddon Pennine 更令我心動,
亦成為本人嘅第一架樹脂膠巴模,
之後陸續嘅驚喜, 九巴 AM, 中巴 Carlyle Dart, 以至九巴 AD1,
都令人為之心動, 而且比起某廠商品牌生產嘅金屬巴士模型,
更凸顯出真車嘅神髓, 遺憾地有部份人因為盲目追捧鐵車,
不斷拎樹脂膠車嘅缺點拎出嚟放大同踐踏,
我想指出嘅係, 你可以繼續崎視, 但係某廠出車嘅不斷改進我呢度有版友係有目共睹嘅,
唔係單憑你嘅阻撓就可以令他人同你一樣對樹脂膠車抱有誠見,
而且好諷刺嘅係, 點解某廠出金屬巴模出左咁多年, 竟然會喺一D地方出現倒退,
出D車又會差過以前? 同埋有D鐵車出得差都咁多人去追捧,
唔計有D人係買嚟改車嘅, 但係果D大手入貨嘅到底又係抱住乜野心態去玩巴模?

希望各位真係玩巴模嘅朋友, 喺追鐵巴模嘅時候,
亦可以對樹脂膠車抱住包容同欣賞嘅態度,
而唔係捉住佢物料嘅唔好處放大嚟踩同數落,
始終你話樹脂膠點唔好嘅時候, 金屬巴模嘅 Die-cast 一樣都有佢地嘅唔好處

廢噏一篇, Thanks for reading
(#3)
系統管理員

125.48 願子

發表發表於: 星期四 八月 18, 2011 10:51 am    文章主題: (p#6469) 引言回覆

十多年前,勝利二型金屬模型,窗框像上文的鐵模粗糙,細車窗加上粗黑框,慘不忍睹。自從 ABC Model 和 Corgi 加入競爭,才開始遇見一些神髓……在那時我才開始收藏模型。

聞說因為版權原故,十多年前的 MCW 模型很昂貴;你真有錢哩。 Razz
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    眾言坊 首頁 -> 模型及玩具(G5) 所有的時間均為 香港時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票